موم قالبی زنبور عسل و کاربردهای آن

موم قالبی

موم قالبی همان موم طبیعی می‌باشد که به طور کامل تصفیه شده و آب می‌شود و در قالب‌های مختلف با رنگ‌های طبیعی به شکل شمش یا قالب در می‌آید. بعضی مواقع در حین تصفیه موم، آن‌را استریل نیز می‌کنند. موم قالبی کاربرد‌های زیادی در صنایع مختلف دارد. زنبورها برای تولید موم 8 برابر بیشتر عسل می‌خورند و 242 هزار کیلومتر پرواز می‌کنند تا 450 گرم موم درست کنند. موم طبیعی غیر قابل حل در آب (آب گریز) است. وقتی آب شود کاملا مایع است نه اینکه چسبناک باشد و حلال ندارد.

تاریخچه تولید و استفاده از موم قالبی

استفاده مصریان از موم قالبی

مصری‌های باستان ۴۲۰۰ سال قبل از میلاد مسیح زنبورداری می‌کردند و از موم عسل برای ساخت قالب استفاده می‌کردند. آن‌ها از این قالب‌های مومی برای نوشتن، برای مومیایی کردن و محفوظ کردن اجساد مرده‌ها بکار میبردند.     
رومیان نیز از موم عسل، در کوزه گری، رنگرزی و نساجی استفاده می‌کردند. همچنین تا به امروز انواع عروسک‌های مومی از معابد یونانی‌ها و رومیان یافت شده است. کاربرد موم عسل، برای تأمین روشنائی و شمع‌های مختلف نیز از زمان‌های بسیار قدیم، به خصوص در مصر باستان، بسیار رایج بوده است. برای اولین بار، شمع توسط یونانی‌ها، با بکارگیری نخ کتانی و موم زنبورعسل ساخته شد و برای تولید و تأمین روشنائی از آن استفاده گردید.

 کاربرد های موم قالبی

شمع سازی با موم قالبی

موم زنبور عسل و مخصوصا موم قالبی، کاربرد زیادی در صنایع مختلف دارد و در بسیار ی از مواد به کار برده می‌شود.  بعضی از کاربردهای موم عسل امروزه در صنایع مختلف عبارتند از:

  • مجسمه سازی
  • صنایع آرایشی
  • ریخته گری‌های فلزی و مدل سازی
  • صنایع داروئی
  • شیرینی پزی
  • صنعت چاپ
  • دندانپزشگی
  • شمع سازی
  • صنعت برق

مجسمه سازی با موم قالبی

مجسمه های مومی با موم قالبی

به دلیل انعطاف پذیری زیادی که موم عسل دارد، به راحتی شکل می‌گیرد و تراشیده می‌شود. همچنان که از مجسمه‌های مومی یافت شده در مقبره‌های مصر باستان پیداست، این ماده شکل خود را حتی در مدت زمان‌های خیلی طولانی کاملاً حفظ می‌کند. نقطه ذوب نسبتاً پایین آن برداشت آسان و کامل را از قالب‌های ریخته گری میسر می‌سازد. قالب گیری در موم، یا ساختن مدل‌های تشریحی با موم، هنر  توسعه یافته‌ای می‌باشد که برای مدل‌های علمی در کلکسیون‌های عمده سرتاسر دنیا نیز مورد استفاده قرار می‌گیرد. طی قرن گذشته، طراحی گل مومی آشکارا در اروپا رواج پیدا کرده است. کتاب‌هایی در مورد طراحان موم، مجموعه‌ها و تاریخچه از آقای پیک (1973) و کتابچ‌هایی در مورد مجسمه‌سازی با موم و گچ از میلر (1974) منتشر گردیده است. در گذشته در کشور‌های آسیایی، کشورهای آمریکایی یا اروپایی، صنعتگران روش «موم گمشده» را در مجسمه‌سازی‌های کوچک و بزرگ، تندیس‌های فلزی و جواهرسازی به کار می‌بردند. تا امروز در بسیار ی از نقاط مختلف دنیا ترکیب‌های مختلف موم عسل و موم‌های دیگر برای ساختن اشکال و ظواهر خاص برای جواهر سازی و اشکال هنری مورد استفاده قرار گرفته‌اند.

ممکن است علاقمند به موضوعات زیر هم باشید

آموزش ساخت شمع محرم

آموزش ساخت انواع شمع محرم

شمع از دیرباز نه تنها برای روشنایی بلکه در مراسمات مختلف مانند تولد، عزاداری، کریسمس و … روشنایی بخش بوده است. اما فلسفه روشن کردن