چگونه موم را رنگ کنیم و شمع رنگی بسازیم؟

شمع رنگی

امروزه تعداد زیادی رنگ برای تهیه شمع رنگی در بازار وجود دارند. همچنین تعداد زیادی نیز از انواع مواد وجود دارند که می‌توانند به عنوان رنگ دهنده در ساخت شمع استفاده شوند. از جمله این مواد می‌توان به میکاها، اکسیدها / رنگدانه‌ها، مداد‌های شمعی و رنگ خوراکی اشاره کرد. آزمایش‌های انجام شده در این زمینه نشان می‌دهند که تمامی رنگ‌ها و رنگدانه‌ها در تهیه شمع‌ها به خصوص شمع‌های تهیه شده از موم‌های گیاهی مانند نارگیل و سویا یکسان نیستند.

بهتر است تا برای آشنا شدن با این رنگ دهنده‌ها به بررسی برخی از آن‌ها بپردازیم تا با نحوه تاثیر هرکدام از آن‌ها برای تهیه شمع رنگی آشنا شویم.

رنگ خوراکی

تهیه شمع رنگی با رنگ های خوراکی

رنگ‌های استاندارد خوراکی که برای رنگ آمیزی انواع دسرها مورد استفاده قرار می‌گیرند، شاید به نظر می‌توانند انتخاب مناسبی برای رنگ دادن به شمع‌ها باشند. آن‌ها بسیار غلیظ، اقتصادی هستند و تنوع بسیار دارند. تنها مشکلی که این رنگ‌های مایع و ژله‌ای دارند این است که آن‌ها حاوی موادی مانند آب، پروپیلن گلیکول (که باعث جذب آب می‌شود)، گلیسیرین، اسید سیتریک، الکل، صمغ آگار و سایر مواد افزودنی پیچیده می‌باشند که قادر به ترکیب شدنن با موم نیستند.

به دلیل این‌که رنگ خوراکی محلول در چربی نمی‌باشد، از همان ابتدا مشخص بود که این ماده در موم ترکیب نمی‌شود و بلافاصله مولکول‌های آن در موم ته نشین می‌شوند. همان‌طور که در عکس‌های زیر دیده می‌شوند، به هیچ وجه این دو ماده باهم مخلوط نمی‌شوند. همچنین لازم به ذکر است که برخی از افزودنی‌ها که کاملاً برای سلامتی بی خطر هستند، می‌توانند برای استفاده در موادی مانند شمع که دارای شعله باز هستند خطرناک باشند. در نتیجه درست است که رنگ خوراکی می‌تواند در ابتدا فریبنده باشد؛ اما درواقع از بین گزینه‌های قابل استفاده ما برای تهیه شمع رنگی حذف می‌شود.

مداد شمعی

تهیه شمع رنگی با مداد شمعی

بدون شک مداد شمعی‌های مختلف و رنگارنگ در هر خانه‌ای پیدا می‌شوند. استفاده از مداد شمعی‌ها به خصوص امروزه محبوبیت زیادی بین افراد پیدا کرده است. شاید در نگاه اول استفاده از آن‌ها به عنوان رنگ دهنده شمع منطقی به نظر بیاید. همچنین این مواد همانند شمع‌ها از موم ساخته شده‌اند پس آیا با اطمینان می‌توان گفت که به خوبی باهم ترکیب می‌شوند؟

مداد شمعی‌ها اصولا از موم و به ویژه موم‌های پارافینی ساخته می‌شوند؛ اما آن‌ها همچنین حاوی رنگدانه‌ها / اکسیدهای نامحلول هستند که به صورت پودر بوده و به موم افزوده می‌شوند. بعضی از رنگ‌های مداد شمعی‌ها به رنگدانه‌های بیشتری احتیاج دارند. در واقع چگال‌تر هستند و ذرات بیشتری دارند.

این ذرات رنگ دهنده به شمع‌های شما زیبایی می‌بخشند؛ اما بلافاصله فیتیله را مسدود می‌کنند. در حقیقت شمع به صورت مویینه عمل می‌کند، به این معنی که موم ذوب شده و توسط فیتیله جذب می‌شود. رنگ دهنده‌هایی مانند مداد شمعی بسیار متراکم و غلیظ هستند و به احتمال زیاد شمع شما قبل از ذوب شدن خود را می‌سوزاند. هنگام سوختن شمع نیز احتمالاً متوجه تغییر در بافت و بو خواهید شد.

در ادامه بیایید نگاهی بیندازیم به برخی از موادی که در صنایع دیگر مانند صابون سازی به خوبی کار می‌کنند؛ اما در تهیه شمع رنگی ممکن است کمی سوال برانگیز باشند.

استفاده از رنگدانه‌ها / اکسیدها در تهیه شمع رنگی

 اکسیدها در تهیه شمع رنگی

رنگدانه‌های پودری در رنگ آمیزی طیف گسترده‌ای از محصولات آرایشی و زیبایی و همچنین ابزارهای هنری مانند مداد ‌شمعی کاربرد زیادی دارند. این پودرها غالباً در چربی‌ها قابل پخش شدن هستند؛ اما محلول در چربی نیستند و مسلماً همان مسائلی را که در استفاده از مداد شمعی با آن‌ها مواجه شدیم تجربه خواهیم کرد. ذرات موجود در رنگدانه‌ها از نظر اندازه با یکدیگر متفاوت هستند و به همین دلیل نمی‌توانند به طور کامل در موم مخلوط یا ذوب شوند.

به عنوان نمونه هنگام تست اکسید الترامارین صورتی خواهیم دید که این ماده به سرعت به انتهای شمع رفته و ته‌نشین می‌شود. در هنگام سوختن شمع هم، شعله تلاش می‌کند تا روشن بماند؛ اما حداکثر حدود 30 دقیقه می‌تواند روشن بماند؛ زیرا ذرات این رنگدانه بیش از حد بزرگ هستند و نمی‌توانند از فیتیله عبور کنند. بنابراین با وجود اینکه این ماده رنگ بسیار زیبایی دارد، مناسب شمع سازی نمی‌باشد.

میکا‌ها

رنگ کردن شمع رنگی بامیکاها

سال‌های سال از میکا‌ها در محصولات آرایشی و زیبایی استفاده شده است. میکا یک ماده معدنی طبیعی است که در سراسر جهان یافت می‌شود و بسیاری از میکاها اغلب توسط سایر مواد معدنی مانند اکسیدهای آهن و قلع پوشانده می‌شوند. میکا مانند جواهرات مختلف از کیفیت انعکاسی زیبایی برخوردار هستند؛ اما از نظر قوام و اندازه ذرات معروف می‌باشند.

بعد از چندین بار تست این ماده به عنوان رنگ دهنده، متوجه می‌شویم که اگرچه میکا بهترین گزینه به عنوان رنگ دهنده شمع نیست، اما اگر با دقت استفاده شود، میکا می‌تواند به عنوان ماده نهایی در تهیه شمع استفاده شود. مشکل اصلی در استفاده از میکا به عنوان ماده رنگی مجدداً به تراکم ذرات و عدم حل شدن آن‌ها مربوط می‌شود. میکا به طور کامل در موم حل نمی‌شود و در بهترین حالت در آن ته نشین می‌شود یا رنگ ناهمواری ایجاد می‌کند. میکا با مسدود کردن فیتیله از سوختن و شعله ور شدن شمع جلوگیری می‌کند.

برای آزمایش این ماده به عنوان رنگ دهنده، ابتدا مقداری میکای بنفش را مستقیما به موم اضافه می‌کنیم. در این آزمایش مشاهده می‌کنیم که میکا شمع رنگی ایجاد می‌کند؛ اما اکثر ذرات آن در قسمت پایین قرار می‌گیرند و ته نشین می‌شوند. همچنین شمع در طی آزمایش سوختن خاموش نمی‌شود؛ اما به صورت ناموزون سوخته و دارای شعله سالمی نمی‌باشد. در ضمن این ماده باعث می‌شود که موم کاملا ذوب نشده و مقداری از آن به صورت آویزان در طرفین بماند.

به عنوان آزمایش دوم، این بار یک لایه با ضخامت کمتر از 8/1 اینچ بر روی شمع می‌ریزیم. این بار شعله شمع تنها به مدت 30 دقیقه و به صورت غیر طبیعی و نامناسب طول کشید و در نهایت خاموش شد.

گزینه نهایی این بود که میکا را به آرامی روی سطح یک شمع خنک شده بمالیم و بسوزانیم. این گزینه بهترین نتیجه را در هنگام تست سوختن به همراه داشت و ما بدون هیچ مشکلی توانستیم به یک شعله مناسب دست یابیم.

رنگ دهنده شمع

رنگ دهنده به شمع رنگی

رنگدهنده شمع یک ماده شیمیایی مصنوعی است که به صورت ویژه برای استفاده در شمع سازی ساخته شده است. این مواد معمولاً از آنیلین‌ها (یک لایه شیمیایی روغنی) ساخته می‌شوند؛ محلول در آب هستند و رنگ زیبایی را در شمع‌ها ایجاد می‌کنند. این رنگ دهنده‌ها می‌توانند به صورت مایع، ورقه‌ای یا بلوکی باشند. رنگ دهنده‌های مایع برای تهیه رنگ‌های ترکیبی و دستیابی به اشباع زیاد رنگ بسیار مناسب هستند، در حالی که آن‌هایی که به شکل بلوکی یا ورقه‌ای هستند، برای سایه رنگ کردن مناسب می‌باشند.

شما می‌توانید با افزودن 2/1 قاشق چای‌خوری رنگ دهنده ورقه‌ای به رنگ‌های زیبا و زنده دست یابید. هنگام استفاده ازاین مواد برای ایجاد شمع رنگی باید از نسبت‌های مناسب استفاده کنید تا باعث گرفتگی فیتیله نشوند. همچنین باید به گونه‌ای از آن‌ها استفاده کنید تا به صورت یکنواخت در کل شمع توزیع شوند.

باید به این نکته توجه کنید که بعضی از رایحه‌ها و عطر دهنده‌ها ممکن است رنگ نهایی شمع را تغییر دهند. هنگام استفاده از روغن‌های معطر که مقدار زیادی وانیلین در آن‌ها وجود دارد، بهتر است قبل از استفاده آن‌ها را امتحان کنید. برخی از روغن‌های ضروری مانند روغن نارنج شیرین نیز می‌توانند رنگ نهایی شمع را تغییر دهند یا با گذشت زمان ممکن است تغییراتی در رنگ آن ایجاد کنند. توجه کنید که این رنگ‌ها به نور فرابنفش حساس هستند، بنابراین هنگام کار با این مواد، توصیه می‌شود که آن‌ها را در یک مکان سایه دار بکار بگیرید و در معرض نور مستقیم خورشید قرار ندهید. استفاده از یک بازدارنده اشعه فرابنفش به زنده ماندن رنگ‌های شما کمک می‌کند و احتمال کمرنگ شدن یا تغییر رنگ آن‌ها را کاهش می‌دهد.

چگونه رنگ خود را قبل از استفاده آزمایش کنیم

برای تست رنگ خود قبل از ریختن آن به شمع، آزمایش کاغذ را توصیه می‌کنیم. یک نوار کوچک کاغذ روغنی بردارید و آن‌را درون موم فرو کنید (همچنین می‌توانید با استفاده از یک قاشق مقدار کمی از آن‌را روی کاغذ خود قرار دهید) و اجازه دهید تا به مدت چند دقیقه خنک شود.

با خنک شدن موم، شما می‌توانید مشاهده کنید که شمع رنگی نهایی شما چگونه خواهد بود. همچنین بهتر است این آزمایش را قبل از اصافه کردن رایحه انجام دهید تا در صورت نیاز به ورقه‌های رنگی بیشتر، عطر و بوی شمع رنگی خود از دست ندهید.

جلوه های رنگی زیبا برای شمع رنگی

لایه بندی

لایه بندی شمع های رنگی

شما می‌توانید ورقه‌های رنگی خود را ترکیب کرده و رنگ‌‌های تازه‌ای را خلق کنید. لایه بندی یک روش جالب برای ترکیب رنگ‌های مختلف و ایجاد یک شمع رنگی زیباست؛ اما ممکن است در ابتدا به تمربن نیاز داشته باشید. در اینجا چند نمونه جالب وجود دارد.

هنگام لایه بندی رنگ‌های خود، همیشه قبل از ریختن لایه بعدی اجازه دهید تا لایه قبلی کاملاً خنک شود (کاملاً مات بوده و دیگر گرم نباشد). بهتر است لایه بندی را در کمتر از 60 درجه سیلسیوس انجام دهید تا لایه‌ها به شکل مایع نبوده و با یکدیگر آمیخته نشوند. البته برای ریختن لایه بعدی نباید زیاد منتظر بمانید چراکه حالت چسبندگی آن از بین برود یا منجمد شود.

برای ایجاد شمع رنگی راه راه رنگین کمانی، برای هر 4/1 قاشق چایخوری رنگ، 35 گرم موم و در دمای 60 درجه سیلسیوس استفاده می‌کنیم. برای ایجاد شمع با لایه‌ی هندسی، نسبت موم به رنگ را تغییر می‌دهیم ولی دمای مورد نیاز همان 60 درجه خواهد بود. 

ماربلینگ

ماربلینگ شمع رنگی

جلوه دیگری که می‌توانیم به شمع رنگی خود بدهیم استفاده از روش ماربلینگ می‌باشد. این روش کمی مشکل‌تر است؛ اما می‌توان با تمرین زیاد به نتایج بسیار خوبی دست یافت. تنها راه موفقیت این روش این است که باید موم کاملا به سازگاری برسد.

تست های ناموفق

یکی از نکات شمع سازی، ریختن لایه‌ها در دمای بالا و یا افزودن موم در دماهای مختلف به یکدیگر نتایج خوبی در تهیه شمع رنگی نمی‌توانند داشته باشند.

برای نمونه ما ابتدا از پیپت استفاده کردیم تا موم‌های رنگی را در اطراف لبه شیشه بپاشم و قبل از ریختن موم سفید با دمای 70 و 60 درجه سانتیگراد اجازه دهیم تا سرد شود. اما این روش منجر به ایجاد لکه در شمع در هر دو دما شد.

تست های ناموفق شمع رنگی

ما همچنین موم سفید را در دمای 65 درجه ریختیم و اجازه دادیم تا دمای 57 درجه خنک شود، سپس از یک پیپت برای ریختن موم رنگی در دمای 160 درجه فارنهایت استفاده کردیم. نتیجه این آزمایش اصلا به صورت ماربلینگ نبود و یک شمع با رنگ‌هایی به صورت لکه بر روی آن ایجاد شد. همچنین به تناوب هر رنگ را، هر دو در دمای 57 درجه ، درون ظرف ریختیم و یک یا دو دقیقه بین لایه‌ها مکث کردیم تا رنگ‌های موم با هم ترکیب و تنظیم شوند. نتیجه این تست نزدیک‌ترین مورد به اثر ماربلینگ بود که می‌خواستیم.

در نهایت باید به این نکته اشاره کنیم که برای موفق شدن در هر یک از این روش‌ها باید چندین بار تمرین کنید تا با روش کار آن به خوبی آشنا شوید و بتوانید شمع رنگی مورد دلخواه خود را بسازید.

ممکن است علاقمند به موضوعات زیر هم باشید

آموزش ساخت شمع محرم

آموزش ساخت انواع شمع محرم

شمع از دیرباز نه تنها برای روشنایی بلکه در مراسمات مختلف مانند تولد، عزاداری، کریسمس و … روشنایی بخش بوده است. اما فلسفه روشن کردن